torstai 19. syyskuuta 2013

Valot kuntoon, pyöräilijät!

Pyöräilijät huom! Syksy saapuu ja näkyvyys huononee. Laittakaa ne valot kuntoon siitä pyörästänne, jotta olisi edes mahdollisuus huomata! Nykyisin saa tehokkaita otsalamppuja, jotka kyllä huomataan. Ja toinen asia, vaikka olisittekin oikeassa siinä, että voitte ylittää tien, jos pyörätie jatkuu risteyksen toisella puolella, niin älkää kokeilko, kumpi kestää paremmin, auto, vai Te! Häviätte ihan satavarmasti. 
Tänään aamulla Korsossa, meinasi fillaroitsija jäädä alle moottoritien rampista alas laskeuduttuani. Pyöräilijä ajoi tuhatta ja sataa rampin poikki ja mennessään vain nosti käden eteen, kuin Teräsmies konsanaan. Ei olisi muuten pysäyttänyt tuo käsi autoani. Onneksi sain jarrutettua. Minua oikeasti pelottaa nuo kortonkeihin pukeutuneet aina oikeassa olevat ohjukset. Ajatelkaa, kun ajatte!
Kuva: Liikenneturva

Pyöräilijän tulee käyttää valoja tiellä pimeän tai hämärän aikaan. Valoja edellytetään myös silloin, kun näkyvyys on huono. Silti yli puolet pyöräilijöistä liikkuu pimeinä. Katuvalojen loisteessa pyöräilijä saattaa kokea, että näkee itse riittävän hyvin. Tosiasia kuitenkin on, että valotonta pyöräilijää ja heijastimetonta jalankulkijaa voi olla vaikea havaita valojen ja varjojen kätköistä. 
Valojen lisäksi pyöräilijän on huolehdittava pyörän heijastimista. Pyörästä tulee löytyä etu-, taka- ja poljinheijastimet sekä sivuheijastimia pinnoihin.
Liikenneturva tarkkaili polkupyörän valojen käyttöä syksyllä 2010. Yhteensä tehtiin 3756 havaintoa eri puolilla Suomea. Vain 39 prosenttia pyöräilijöistä käytti valoja. Tulos oli 5 prosenttiyksikköä edellisvuotta huonompi. Liikenneturva

Ei kommentteja: