torstai 3. maaliskuuta 2011

Kuusisataa euroa kuukaudessa pelkkään lämmitykseen!

Suomi on kylmä maa, me suomalaiset sen tiedämme. Kuusi kuukautta vuodessa vähintään, on majojamme lämmitettävä tavalla, tai toisella. Tapoja on monenlaisia, riippuen hiukan rakennuksen rakennusvuodesta, mikä kulloinkin on sattunut olemaan muotia ja halvinta, sillä hetkellä, kun rakentaminen on aloitettu.

Isäni rakensi talon ennen 70-luvun alun öljykriisiä. Sillä hetkellä omakotitalon halvin lämmitysmuoto ja samalla vaivattomin, sattui olemaan öljykeskuslämmitys. 70-luvun öljykriisi tuli ja meni, raakaöljyn hinta vaihteli, mutta kevyen polttoöljyn hinta pysyi suhteellisen vakiona vuosikymmenestä toiseen. Kyllä se vaihteli, nousikin, mutta maltillisesti, niin, että isäni palkalla elävä viishenkinen perhe saattoi luottaa lämmitystavan kohtuuhintaisuuteen.
Tuli 2000-luku ja optiot. Yht´äkkiä suomalainen sijoittajille myyty öljyjätti Neste Oil Oyj alkoi tarvitsemaan huimia voittoja kansan karttuisasta kukkarosta, jotta saataisiin lisää optiomiljonäärejä, kuten Lilius. Öljyn hinta alkoi nousta jyrkällä käyrällä, pian jo käsittämättömiin summiin litralta.

Tuli 2000-luvun loppupuolisko. Vihreä Puolue-de Gröna ja Fantastinen Kykypuolue keksivät, kuinka voidaan verottaa lisää suomalaisia. Keksittiin ilmastovero. Kevyen polttoöljyn hinta nousi ensimmäisen kerran yli yhden euron maagisen rajan litralta ja 70 luvun alussa lämmitysmuodokseen öljylämmityksen valinneet alkoivat olla ihmeissään. Eläkkeet eivät enää tahtoneet riittää lämmitykseen ja syödäkin pitäisi. No, ei voi mitään, täytyy varmaan tinkiä sitten syömisestä, ajattelivat nämä väärän valinnan tehneet ja siirsivät murheensa katselemalla Tunteita ja tuoksuja televisiosta, siitä ainoasta ilosta, joka vanhuksilla on, tosin senkin hinta uhkaa jo nousta niin pilviin, että monen on pakko lopettaa kohta TV-luvan maksu. Tosin, ei sekään mitään auta, se on kohta lisättynä veroihin, joten maksoit sen, katsoit, tai et!

Eikö ollutkin mukava pikku iltasatu? Paitsi, ettei tämä mikään iltasatu ollut. Tilasin juuri viimeviikolla vanhemmilleni polttoöljyä säiliön täyteen, jotta lämpö riittää tuvassa. Mitäpä sainkaan lukea Neste Oil Oyj:n sivuilta? "Huom! Neste-lämmitysöljy bio -3:n myynti loppui 20.12.2010. Korvaavina tuotteina ovat Neste-polttoöljyt, jotka soveltuvat erinomaisesti lämmityskäyttöön." Tässä kohtaa Neste Oil Oyj vain unohtaa ilmoittaa, että sen hinta, siis sen KESÄLAATUISEN polttoöljyn hinta on noussut tuon lopettamispäätöksen vuoksi 33%. Tarkistin sen laskuista, sillä viimeksi tilasin sitä vanhaa syys-lokakuussa ja silloin hinta oli tuon verran halvempaa, vaikkei se silloinkaan mitään halpaa ollut, muttei näin riistohintaista! Kesälaatuinen polttoöljy lopetettiin, tilalle tuli pakkaslaatuinen, tuon verran kalliimpi "vaihtoehto". Maanalaiset säiliöt eivät tarvitse pakkaslaatuisia aineita, niistä tulee kesälaatukin ulos, näin talvellakin! Vanhempani maksavat tällä hetkellä 600 € kuukaudessa pelkästä lämmityksestään! Täytyy sitä ihmisen syödäkin ja lääkkeitäkin täytyy ostaa monenlaisiin vaivoihin, mitä nyt 85-vuotialla vanhuksilla jo alkaa olemaan. Mieleni tekisi sanoa pahemminkin, mutten näin julkisesti viitsi.

KIITOS TÄSTÄ, SUOMEN HALLITUS, KIITOS ERITYISESTI OPTIOMILJONÄÄREILLE, SEKÄ VIHREILLE JA FANTASTISELLE KYKYPUOLUEELLE ILMASTOVEROSTA, KIITOS SIITÄ, ETTÄ KOHTA EI VANHUKSILLA OLE VARAA RUOKAAN, TAI LÄÄKKEISIIN, TÄMÄNKIN JÄRJETTÖMYYDEN VUOKSI! VERONMAKSAJAT KIITTÄVÄT TEITÄ TULEVISSA VAALEISSA!

Ei kommentteja: